Běžecká Kuchařka

Postupně zde budete nacházet jídla, která Vám usnadní sportování a pomůžou při regeneraci. Ne všechna zdravá jídla musí být nepoživatelná!!

Běžeckou kuchařku finančně podporuje:

Jídla připravuje šéfkuchařka a "Fanatička" Katka Kulhánková.

 

 

 

Hummus s olivami v chlebové placce

 

Toto úžasně jednoduché jídlo se hodí i jako svačina na trasu. Skládá se z oliv, chlebové placky nebo tortill a hummusu původem z blízkého východu. Sezamové máslo tahini dodává pokrmu hladkou konzistenci a spolu s tužší tortillou nebo chlebovou plackou a slanými olivami vytváří z tohoto mezinárodního, ale velmi vyváženého pokrmu vybranou pochoutku o několika chuťových tónech. Pokud rolky chcete jíst při běhu, můžete vypustit česnek.

 

Recept:

Na 8 až 10 porcí

3 šálky uvařené cizrny

3 lžíce Tahini

2 lžíce Tamari, 2 lžíce Misa nebo 2 lžicky mořské soli

1/4 šálku čerstvě vymačkané citrónové nebo limetkové šťávy

1/2 striužku česneku, nasekaného (nemusí být)

1 lžička mletého římského kmínu

  pepř

  nasekané olivy

  Chlebová placka

  zelenina dle chuti

 

Cizrnu, tahini, tamari, citrónovou šťávu, česnek a římský kmín dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká pasta. Je-li to potřeba můžeme do směsi přidat trochu vody, aby se lépe mixovala. Podle chuti okořeníme pepřem.

Vezmeme chlebovou placku a rozetřeme na ni tenkou vrstvu hummusu a po celé délce nasypeme část oliv a zeleninu.

Hummus vydrží v lednici 5 až 6 dní a v mrazáku až několik měsíců.

 

 

Červené fazole alá Fanaticus s netinkama

 

 

 

Recept:

červené sterilované fazole

kukuřice sterilovaná

malá cuketka

jarní cibulka

masová klobása

kapusta

mrkev

tymián

rajčata

olivový olej

bílý pepř

krakonošovo koření (případně jakékoli s kmínem, kvůli problémům s nadýmáním)

 

Orestujeme klobásku, aby trošku vypekla, k výpeku přidáme čerstvou zeleninu a lehce osmahneme, poté přisypeme čerstvá rajčata a šťávu z fazolí a chvíli podusíme. Na závěr přidáme fazole a kukuřici, povaříme a dle chuti okořeníme a ozdobíme lístky bazalky. Podávat můžeme s chlebem nebo s babiččinými netinkami.